PREDSTAVLJAMO NAŠE PROMOTERE : IVICA OSIM-ŠVABO, POSLEDNJI TRENER SA DUŠOM


-„Loptu je dobio Ivica Osim. „Štraus“ sa Grbavice dribla jednog, drugog, trećeg igrača….poštovani slušaoci, dok protivnici Osimu ne oduzmu loptu, poslušajte muziku iz našeg studija“-nezaboravna rečenica u kreaciji legendarnog  komentatora radio Sarajeva, Mirka Kamenjaševića, opisuje kakav je fudbalski mag bio Ivica Osim-Švabo ili Štraus, kako su ga zvali navijači širom Jugoslavije.
Rođeni Sarajlija, bio je i ostao veran svom „Želji“ i kao igrač i kao trener. Ma gde igrao i koji god klub ili reprezentaciju vodio, uvek se vraćao na svoju Grbavicu.
Ko nije uživao u majstorijama Meše Baždarevića, „lažnjacima“ Mirsada „Žvake“ Baljića, nezadrživim  prodorima i golovima „Fiće“ Bahtića i „Folcike“ Nikića …taj nikad nije gledao pravi fudbal.

08

Poslednja reprezentacija za koju sam navijao, bila je ona koju je Ivica Osim odveo na Svetsko prvenstvo 1990. u Italiju. Švabo je jedini bio sposoban da u jedan tim „upakuje“ individualce poput Piksija Stojkovića, Deje Savićevića, Safeta Sušića, Roberta Prosinečkog … i podredi njihove  kvalitete ekipi.
To je mogao samo neko ko je veliki fudbalski znalac, poznavalac psihologije igrača i čovek sa dušom. Penal rulet i argentinski golman Serđo Goikočea, sprečili su Švabu, da dođe možda i do finala Svetskog prvenstva i tako umirućoj državi podari poslednju sportsku radost.
Ivica Osim je bio reprezentativni saigrač i veliki prijatelj Ilije Pantelića. Bili su deo ekipe koja je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu 1968. Od tada, pa do Ilijine smrti, njihovo prijateljstvo je bilo neraskidivo.

11218864_722298844541000_8099780682786676001_n

Uprkos poodmaklim godinama i narušenom zdravlju, Ivica Osim je sa zadovoljstvom prihvatio ulogu promotera „Trofeja Ilija Pantelić“. Bio je prisutan u Stanišićima i prošle godine, a kaže da ga teško može bilo šta sprečiti da i ovog leta, uveliča turnir njegovom prijatelju u pomen. Biće u društvu još jednog Sarajlije (ali nosioca bordo dresa), kapitena reprezentacije Jugoslavije, Mirsada Fazlagića. Mali fudbaleri, njihovi treneri, navijači, novinari i gosti turnira, imaće retku privilegiju da uživo vide istinsku legendu, Ivicu Osima-Švabu, virtuoza sa loptom, poslednjeg trenera sa dušom i Jugoslovena.

Dobro nam došao Švabo !!!

-„Carinici i vojnici, na granici, upalite lampu, podignite rampu, iz Zagreba vam stiže čista istina… Kopar, Sežana i Kozina, dajte prolaz za Osima“.-zaključio bi na kraju prenosa utakmice, Ivo Tomić.