SEĆANJE NA PANTU NE BLEDI, VIDIMO SE IDUĆE GODINE


 

Spuštena je zavesa na III Međunarodni dečiji fudbalski festival „Trofej ilija Pantelić“.
Onako kako to veličina kakav je Ilija bio i zaslužuje, sportski događaj na kojem je učešće uzelo preko 1200 malih fudbalera iz 90 klubova, škola i akademija fudbala iz Srbije i zemalja u okruženju, protekao je u najboljem redu. Na stranu plasmani, rezultati, pehari, medalje, najbolji strelci, golmanske odbrane u stilu Bufona ili driblinzi „ala Mesi“, za pamćenje će ostati zabeleženo, da je takmičenje proteklo bez jednog incidenta, ružne reči ili kardinalne greške sudija koja bi oštetila nekog od učesnika. Fudbal kao globalni socijalni fenomen ne zna, niti priznaje granice nacija, jezika, boja kože, a još manje mari za politička ili socijalna ubeđenja. Fudbal govori samo jednim jezikom koji svi razumeju, jezikom fer pleja, prijateljstva i pozitivne energije. Turnir u čast imena i dela ilije Pantelića, još jednom je pokazao koliko smo, na ovim prostorima, svi povezani nevidljivim nitima koje samo zdrav sportski duh može da isplete.
Nekome će možda biti dosadno, deplasirano i otrcano ponavljanje konstante, da je dobro da i mi stariji ponešto naučimo od naše dece. Igrajući se fudbala sa svojim vršnjacima iz različitih zemalja, oni pobeđuju, gube, postižu golove, promašuju šanse, raduju se, ponekad i zaplaču …ali ne mrze svog rivala. Oni samo žele da budu srećni, a za sreću je danas potrebno malo. Mi stariji imamo obavezu da im tu sreću i obezbedimo.

Kompanija „Inter sport friends“ iz Novog Sada, namentnula je sebi obavezu da, kroz organizovanje ovog turnira i druge  marketinške aktivnosti, sačuva i neguje sećanje na Iliju Pantelića, ljudsku i sportsku gromadu koja je obeležila jedan deo sportske istorije Novog Sada, Srbije, Jugoslavije i Francuske.
Uprkos negodovanju i odbijanju da im se pominju imena, koje možemo da objasnimo isključivo skromnošću, uzeću sebi za slobodu (pa šta bude…navikao sam) da pomenem one najzaslužnije za uspešnu organizaciju „Trofeja Ilija Pantelić“ : Milan Čabrić i Đerđ Balaton (suvlasnici kompanije „Inter sport friends“), Sanja Trivić (dama koja bi bez problema radila u Juventusu ili Barseloni), Sead Čočić (fudbal, pravila, suđenje ..u malom prstu) …kao i mnogi drugi koji su dali svoj nesebični  doprinos kako bi Novi Sad, još jednom pokazao da je u korak sa Evropom. Nadam se da se ostali (ne manje važni „šrafovi“ u organizaciji), neće ljutiti što ih nisam pomenuo i da su svesni svoje uloge za koju im odajemo zahvalnost i duboko poštovanje.
Vojvodina, Partizan, Crvena zvezda, Rad, Osijek, Vardar, Sarajevo …dogodine želimo da im se pridruže : Maribor, Olimpija, Dinamo, Rijeka, Hajduk, Budućnost, Zrinjski, Sloboda Tuzla, Sutjeska Nikšić kao i ekipe iz drugih zemalja.
Takođe, šaljemo otvoreni poziv čelnicima Grada Novog Sada, Turističkoj organizaciji Novog Sada, vlasnicima ugostiteljskih i sportskih objekata u gradu, Vladi AP Vojvodine i svim onima koji žele da pomognu i vide svoj interes u promociji sporta i Novog Sada, da uzmu učešće u organizaciji narednog turnira „Trofej Ilija Pantelić“.
Ilija Pantelić je to zaslužio od svog grada.